1. Wees waakzaam

Neem de tijd om uw huis regelmatig te onderzoeken op tekenen van vochtige problemen. Controleer zowel binnen- als buitenmuren, kijk naar je plafond en vergeet ook niet naar je dak te kijken. Enkele tekenen van vochtige problemen zijn:

– Vochtige plekken op uw muren of plafond.
– Een vochtige plek op je plafond die alleen verschijnt als het regent.
– Zichtbare tekenen van vocht op buitenmuren.
– Schimmelgroei op uw muren of plafond (dit verschijnt vaak als zwarte vlekken).
– Tekenen van rot op buitendeuren.
– Vochtige plekken aan de voet van deuren of op de vloer net naast een buitendeur.
– Wijdverbreid vocht rond plinten of oplopende binnenmuren.
– Stukjes water of condensatie aan de onderkant van ramen.
– Tekenen van condensatie op koudwaterleidingen.
– Zichtbare lekken of natte plekken overal in huis.

Als u op tekenen van vocht let, wordt het veel gemakkelijker om het vroeg op te vangen en te laten behandelen voordat het problemen in uw huis kan veroorzaken.

2. Houd uw huis geventileerd

Een goede ventilatie voorkomt condensvorming, wat tot vochtproblemen kan leiden. Zorg ervoor dat u uw huis te allen tijde goed geventileerd houdt, ook als de temperatuur een beetje daalt.
Verlucht uw huis elke dag door de ramen te openen en de lucht te laten circuleren. Je kunt ook met een lokale bouwer praten over het toevoegen van meer ventilatieopeningen aan de keuken of badkamer, die beide gevoelig zijn voor vocht als gevolg van condensatie.

ventilatie

3. Verwijder alle blokken voor ventilatie

Soms is het oplossen van een vochtig probleem net zo eenvoudig als het verwijderen van blokken die ventilatie verhinderen. Als u bijvoorbeeld ventilatieopeningen in uw keuken, badkamer of kasten heeft die naar buiten leiden, zorg er dan voor dat de ruimte eromheen vrij is.
Je moet ook controleren of er zich geen modder ophoopt naast je huis en de ventilatieopeningen aan de buitenkant blokkeert. Als dit het geval is, kunt u het probleem snel verhelpen door die modder uit de weg te schuiven.

4. Gebruik een luchtontvochtiger

Een luchtontvochtiger is een goedkope en gemakkelijke oplossing om vocht in de lucht te verminderen. U kunt een luchtontvochtiger kopen voor slechts R2 000 en bovendien zijn ze goedkoop in gebruik. U merkt een echt verschil in de luchtkwaliteit en het helpt vocht te voorkomen door te veel condensatie.
Als u niet in een luchtontvochtiger wilt investeren, kunt u er een huren en deze laten draaien terwijl u op zoek bent naar meer permanente oplossingen voor vochtige problemen.

5. Regrout uw tegels

Oude of gebarsten voegen kunnen lekken en extra vocht in uw keuken of badkamer laten. Dit veroorzaakt meer vocht en schimmel, en laat je met een groter probleem omgaan.
U kunt dit voorkomen door uw tegels eenvoudig opnieuw te routeren.
Regrouting is een snelle en gemakkelijke doe-het-zelf-klus die je ’s middags kunt doen, en de materialen zijn voor een redelijke prijs verkrijgbaar bij elke doe-het-zelfzaak.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *